Nostalgie Deelerwoud

 

Onderstaande zwart-wit foto’s zijn genomen in 1971, in het Deelerwoud. Bij die tijd passen zwart-wit foto’s, zelf ontwikkeld en afdrukken. Digitaal gaat het allemaal makkelijker. Er is echter weinig verschil met toen als het gaat om het benaderen van het wild en het hebben van veel geduld.
De toenmalige damherten waren lichter dan nu. Nu zijn ze zonder uitzondering donker bruin tot zwart. Ze waren toen ook iets minder schuw.
De foto’s zijn van mannelijke damherten. Het Deelerwoud bezoeken we gemiddeld 1 à 2 maal per maand. Tijdens deze wandelingen zien we altijd damhindes , meestal in grotere roedels tot wel 10-tallen dieren. Echter nauwelijks mannetjes. Toch doorkruisen wij een groot gedeelte van het Woud. Waar zijn de bokken?


Vorige week wandelden wij ten oosten van de A-50 in de Loenermark en de Imbos.
Tot onze grote verbazing zagen we een roedel van 13 mannetjes heel dicht bij Groenendaal.
Uiteindelijk sprongen er een paar dieren over de afrastering en anderen verdwenen al lopend langs de afrastering. Nu is er een ecoduct over de A-50 niet ver van de plek waar wij die bokken zagen. We nemen aan dat dit roedel mannetjes via het ecoduct in de Loenermark terecht zijn gekomen. Het blijft echter vreemd dat we aan de andere kant van de A-50, dus in het Deelerwoud, nauwelijks mannetjes zien.