De Razende Bol

Zeehonden op de Razende Bol.

Noorderhaaks, ook wel “De Razende Bol” genoemd, is een
onbewoond eilandje, direct ten westen van het Marsdiep bij het Nederlandse eiland Texel. Formeel is De Razende Bol alleen de oostpunt van het eilandje. De Razende Bol is belangrijk als rustgebied voor zeehonden. Dat zijn de gewone zeehond en de grijze zeehond. De grijze zeehond werpt in het winterhalfjaar haar jongen. De witwollige kleintjes kunnen de eerste weken nog niet zwemmen en redden het alleen als ze met rust worden gelaten.

Het hoofd boven water

Nieuwsgierig komen kijken

De jongen van de gewone zeehond worden in de zomer geboren en hebben ook absolute rust nodig. Moeder en puppy moeten er rustig kunnen zogen. Vandaar dat de noordzijde van de Razende Bol aangemerkt is als niet toegankelijk gebied. 
Minder opvallend is dat hij zich zo’n honderd meter per jaar verplaatst. Op een dag zal hij misschien aan Texel vast komen te zitten. Nu al is hij officieel Texels grondgebied. Bovenstaande informatie komt van www.razendebol.info.

Als fervent Texel-bezoeker hopen we ook zeehonden te zien. Desnoods alleen het kopje boven water. Helaas komt dit niet vaak voor. Natuurlijk zijn de dieren ook in Ecomare te zien, maar de waarnemingen in de vrije natuur zijn altijd hoogtepunten. Ik heb nu voor de eerste keer met de TX 24 een tocht gemaakt naar De Razende Bol. Wat een belevenis. Tientallen zeehonden te zien op zeer korte afstand is een prachtige ervaring. Het was wel koud maar zeer de moeite waard.
Het kon niet meer op door het zien van zeehonden ter hoogte van de “Noord Kaap”, (alleen het kopje boven water) en ook iets ten noorden van de Schorren (tientallen).

Alle foto’s zijn van De Razende Bol, genomen op 29 december 2016.