Nieuw

Texel  december 2018 en januari 2019

Ook dit jaar met de boot naar de Razende Bol. Mooi weer zorgde voor mooie foto’s. Deze keer wat minder dichtbij.
Bij de Slufter wachtte ons een verrassing, een zeehond waarvan niet duidelijk was of het dier iets mankeerde. Wel Ecomare geïnformeerd.
De 2e verrassing was een nieuwsgierige zeehond die ons had gezien en duidelijk kwam kijken. Dan weer dichtbij en dan weer verder weg. We hebben ongeveer 3 kwartier staan kijken. Het prachtige schouwspel speelde zich af op De Hors met het zicht op Den Helder.

2018 is al weer 7 maanden oud, dus tijd voor iets nieuws.

De slideshow laat een selectie zien van wat ik allemaal ben tegen gekomen. Het is telkens weer een verrassing. In 2018 zijn bezocht: de AWD, de Hoge Veluwe, het Deelerwoud, het Leusveld, de Lichtenberg, de Rietmus Poel, de Empe en Tondense Heide, de Loenermark. De Veluwezoom is nog niet aan de beurt geweest, maar zal wel volgen.

December 2017, terug op Texel rond “Kerst en Oud en Nieuw”.

Dit jaar was het weer op Texel niet zo best. Veel regen en wind, zelfs een echte storm. Gelukkig zat er 1 dag bij om met de boot naar de Razende Bol te varen en wat zonnende zeehonden te spotten. Volgend jaar beter zullen we maar zeggen. Op het wad waren er ook nog veel te zien.

Oktober 2017: Bronst in de AWD

Na de bronst van de edelherten op de Hoge Veluwe hebben we een week wandelend doorgebracht tussen de damherten in de AWD. Veel zaken zijn uiteraard vergelijkbaar met de bronst van de edelherten, zoals het voorspel, de gevechten en het wonden likken. Het lijkt wat rommeliger bij de damherten. Struktureel anders is het gedrag van het publiek dat overal dwars doorheen loopt. Dit mag weliswaar maar verstoord alles. Mijn foto’s zijn te zien onder “AWD/Bronst 2017 Damherten”.


September 2017: Bronst op de Hoge Veluwe


Natuurlijk, we hebben allemaal al bijna alles van de bronst gefotografeerd. Toch proberen we ook dit jaar weer nog mooiere foto’s te maken. Dit geldt kennelijk ook voor de massa’s bezoekers aan vooral de Wildbaan. Onder “Hoge Veluwe/Bronst 2017 Edelherten” zijn mijn nieuwe foto’s te zien.

28 augustus 2017: Loenermark en Hoge Veluwe

De Schotse Hooglanders in de Loenermark vonden het kennelijk ook erg warm. Lekker even in het water staan.
In de Hoge Veluwe vonden de herten het nog niet te heet om achter de hindes aan te jagen. De bronst is voorzichtig begonnen.

14 augustus 2017: Hoge Veluwe

Zoals meestal gaan we een wandeling maken in het Deelerwoud. Veel damherten gezien, maar wel ver weg helaas. 2 Dieren

gefotografeerd, een zandhagedis en een jong winterkoninkje.
Daarna naar de Hoge Veluwe. Aan de wildbaanweg niets te zien. Het Bosje van Staf, niets te zien. Op de terugweg zagen we een boswachter voedsel strooien in het stukje bos tussen de twee “bronstvoederplaatsen. Na ca. 45 minuten wachten kwamen tientallen zwijnen acte de presence geven. Een mooi gezicht, goed voor een aantal foto’s.
Bij Millelamel liep een aantal hindes en ook weer wat zwijnen. Ook op het Zwarte veld liepen zwijnen, maar geen herten. Er rennen op dit moment erg veel zwijnen rond. Een plaag, ook al gemeld in de krant en op de TV.

2 augustus 2017: AWD

Vossen en hagedissen gezien. Geen boomkikkers. De damherten die we gezien hebben waren allemaal hindes. De bokken zouden zich ophouden in de buurt van de Zilk?

 

 


3 juli 2017: De Loenermark


Bij een eerder bezoek aan de Imbos zagen we damhindes en concludeerden dat deze dieren waarschijnlijk via het nabijgelegen ecoduct waren gekomen. In het Deelerwoud zagen we maar zelden dambokken en vroegen ons al af waar die zich schuil zouden houden. Op bijgevoegde foto staan 13 dambokken! Is dat een de oplossing van het raadsel?. 

13 juni 2017: AWD


Ons vaste rondje gelopen. Vossen en boomkikkers gezien. Er waren meer fotografen dan vossen. Geen hagedissen gezien. Weinig vlinders. In de bovenste helft van de AWD zie je aanzienlijk minder damherten, vooral bokken. Laten we hopen dat niet alles afgeschoten wordt.

 
22 tot 29 mei 2017: Posterholt

Een weekje vakantie in een vakantiebungalow  in Posterholt. Uiteraard veel gewandeld, ondanks het warme weer. Op de dag van het vertrek werden we verrast door minimaal 2 ransuilen waarvan ik er 1 heb kunnen fotograferen. De dieren zaten bijna loodrecht boven ons.

20 mei 2017: Leusveld

Deze keer werd ik verrast, de reebok had me nog niet gezien.

10 en 15 mei 2017: Rietmuspoel

7 en 14 mei 2017: Lichtenbelt

De kop van de ringslang heb ik gefotografeerd terwijl dit dier dood was, waarschijnlijk overreden door een fietser. Aan de foto zou je het niet zeggen.

 

 

6 mei 2017: AWD

Voor het eerst dit jaar weer boomkikkers gezien. Evenals zandhagedissen. Geen vossen.

 28 April 2017: Een dagje ‘t Leusveld

Weer geluk gehad. Op klaarlichte dag 2 reebokken in een wei. De één rustend en de ander etend met het gewei in de bast.

10 April 2017: Een dagje Hoge Veluwe

We hebben gewandeld in het noordgedeelte van het park. Vertrek vanaf het parkcentrum richting Sint Hubertus Slot, vervolgens richting Hoenderloo en via Millelamel weer terug naar het parkcentrum. We hadden geluk om het hert “Hubertus” te ontmoeten, hij lag rustig op een heuveltje naar ons te kijken. Op weg naar huis (nu met de auto) op het Zwarte Veld in totaal 24 edelhertenbokken gezien en gefotografeerd.

 

4 April 2017: Een dagje AWD

De AWD zijn te vinden ten zuiden van Zandvoort aan zee. Eerst de trein en vervolgens lopend naar de ingang aan de Zandvoortselaan. In de loop der jaren hebben we een route gevonden gevonden die ons naast de veelvuldig aanwezige damherten brengt bij zandhagedissen, boomkikkers en vossen. Soms zie je veel, soms zie je weinig. Het is in ieder geval een flinke wandeling door een prachtig duingebied. Door het vele water zijn er ‘s zomers ook altijd libellen te zien. Van de vogels noem ik als voorbeeld de kolonie aalscholvers. Soms kom je ook “vreemde” vogels tegen.

 

22 maart 2017: Een dagje Hoge Veluwe.

De oogst van een flinke wandeling en een ritje met de auto: De waterplas bij het bezoekerscentrum van de Hoge Veluwe, een roedel herten langs de Wildbaanweg, een aantal Moeflonrammen bij het Bosje van Staf en de Edelhertbokken op het Zwarte Veld.

 

7 Maart 2017: Een dagje Hoge Veluwe

Na een lange wandeling nog even kijken bij Het Reemsterveld. Dit leidde tot een serie tegenlichtopnames van ca. 25 hindes. Met dank aan de boswachter die daar voerde. Op het Zwarte Veld waren bokken te zien, zoals gebruikelijk.

 

6 Maart 2017: Een dagje Leusveld

Mooi wandelweer. Maar weer eens in ‘t Leusveld kijken. In totaal 10 reeën gezien.