Loenermark

De Loenermark is een onderdeel van de Veluwezoom en ligt ten oosten van de A50. Bij Groenendaal is een ingang. Tot nu toe zijn we altijd bij Groenendaal het tunneltje onderdoor gegaan om in het Deelerwoud te gaan wandelen. Aangespoord door de positieve ervaringen van kennissen en verhalen betreffende het zien van wild hebben we deze maal een wandelroute gevolgd die beschreven is in “Wandelen over de onbekende Veluwe”, wandeling 9. De resultaten van de 17 km lange wandeling zijn op de foto’s te zien. Een rotte zwijnen met frislingen, een groot aantal Schotse Hooglanders, edelherten (hindes) en damherten (ook hindes). Als toetje een ringslang in een poel (alleen de neus boven water). De hindes waren te schuw om te fotograferen.
De damherten hadden we niet verwacht in dit gebied. Kennelijk een resultaat van de aangelegde ecoducten.
We waren ook getuigen van een vijandelijke aanval van een zwijn op een jonge Schotse Hooglander. Het liep allemaal goed af maar de schrik zat er bij het jonge beest goed in.
Het is wel een zware wandeling met nog al wat hoogteverschillen en ook los zand. We hadden na afloop wel de pijp leeg, maar het was zeer de moeite waard. Dit vraagt om een vervolg.